Linux Server

En Linux Server er et frit operativ system, som kan konfigureres til alt fra traditionelle webservere til f.eks. WordPress og .NET baserede web applikationer (f.eks. Blazor) til VPN Server, Database Server, Git Versionsstyringsserver og meget andet.

Linux Server

Linux er et operativsystem på samme måde som Windows eller MacOS, men det særlige ved Linux er at det er open source og ganske gratis. Linux kan bruges enten som et desktop oprativsystem med et grafisk brugerinterface eller som en server hvor man fint kan nøjes med et tekstbaseret kommandolinie interface.

Man kan få Linux på en computer/server ved at installere en såkaldt Linux Distrubition. Dem findes der mange af, f.eks. Ubuntu, Debian, Red Hat, Fedora, SuSE og mange flere. Jeg mener at Ubuntu er den mest udbredte, og det er den jeg har mest erfaring med.

Hvad kan en Linux Server bruges til?

En Linux Server kan anvendes til mange forskellige formål, her er en liste med nogle af de ting jeg har brugt Linux Servere til:

  • Web Server
    Linux fungerer fint som webserver til f.eks. WordPress sider, det kunne f.eks. laves med en Apache Webserver og en MySql database server samt nogle PHP pakker.
  • Database Server
    MySql Server som kan bruges enten af websider eller egenudvikler aplikationer
  • Netværks Services
    Linux har alle de netværks services man kan få brug for, jeg har f.eks. brugt det til DNS server og DHCP server
  • .NET Applikations Server
    Linux kan via kestrel webserveren kører ASP.NET applikationer, inkl. Blazor apps
  • VPN
    Med OpenVPN kan man lave en god og sikker VPN forbindelse, så man kan få remote adgang til sit netværk.
  • Versionsstyring
    Jeg har en Git Server kørende på Linux, hvor jeg både kan håndtere versionsstyring af sourcekode til udviklingsprojekter og håndtere at arbejde på de samme projeker fra flere forskellige enheder. Men udover sourcekode, så fungere Git også rigtig godt med alt muligt andet, f.eks. dokumenter, konfiguration og præsentationer.
  • Virtualiserings Platform
    Med produktet Proxmox Virtual Environment, kan man lave et rigtig fint virtualiserings miljø på en almindelig lille desktop computer. En Linux Server uden den grafiske brugerflade kræver ikke ret meget af din hardware.

Installation af Linux

Du kan kører Linux på mange forskellige typer af enheder. Enten på de små Raspberry Pi computere eller en stor og kraftfuld server. En måde at starte på, er at installere Windows Subsystem for Linux på din Windows computer, så får du adgang til et Linux operativsystem, som starter automatisk på din computer, når du starter terminal programmet.

How to install Linux on Windows with WSL

Cloud løsning

En anden måde at få sig en Linux maskine på, er at købe en cloud løsning, der er mange muligheder, f.eks. hos Microsoft Azure eller hos Amazon Web Services (AWS). Jeg har tidligere købt virtuelle servere hos firmaet Linode og været godt tilfreds med deres løsning. Linode ser ud til at være opkøbt af et andet firma, og er ved at skifte navn til Akamai. Hos Linode kan man starte med at købe en lille server med 1 GB RAM og 1 CPU til 5 $/måned, og så kan man ellers bare skrue op for "hardwaren" efter behov.

Virtualisering

Den sidste metode jeg vil nævne, er at have sin egen virtualiserings platform, hvor man så selv kan oprettet servere efter behov. Det kan man f.eks. lave med produktet Proxmox, den vil jeg gerne anbefale. F.eks. kan man have en "Ubuntu Template", som man på få sekunder kan lave en ny instans af, og så have en Linux Server kørende til et eksperiment e.l. på meget kort tid.

Her er en lille serie youtube videoer, som viser hvordan man kan komme igang med Proxmox.

Kontakt

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis jeg skal hjælpe med at få implementeret en linux server i din organisation.

Play Video